Co warto wiedzieć o syfonach do bitej śmietany?

Syfony do bitej śmietany to idealny sposób na stworzenie doskonałej, lekkiej chmurki na deserze i ozdobienie między innymi napojów. Do czego jeszcze przydają się więc rzeczone syfony i gdzie są niezbędne?

Zastosowanie syfonów do bitej śmietany

Nie każdy wie, że syfon do bitej śmietany sprawdza się również wręcz idealnie do dekoracji, przygotowywania kaw, gorących napojów, soków, a także pianek, które zdobią gofry, torty, różnego rodzaju ciasta i musy. Syfony można stosować zarówno w domowej kuchni, jak i w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, w szczególności w kawiarniach, lodziarniach oraz czekolodziarniach.

Jak wybrać syfon do bitej śmietany?

W trakcie wyboru syfonu do bitej śmietany należy przede wszystkim zastanowić się, czy będzie on stosowany do produktów chłodnych, czy też gorących. Istnieją bowiem dwa rodzaje tego typu urządzeń. Inną, równie ważną kwestią jest ich pojemność. Niektóre mają zaledwie kilkaset mililitrów, ale można również zakupić syfony litrowe. Klasyczna pojemność jednak wynosi pół litra.

Najczęściej syfony są produkowane z aluminium, jednak należy zwrócić uwagę na to, czy spełniają wszystkie niezbędne wymagania i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Gastronomiczne niezbędniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.